My Electronic Diary
The Author : Mizs Ennez :
Welcome To My Humble World
An electronic diary for me to share my journeys to people who willing to read it (:



Skin by Ayien
Cute favicon byBabydoll
Blog owner: mizs Ennez

Improving Le Blog
Saturday, February 23, 2013 | 8:47 PM | 0 comments

  • Im improving my blog
  • this blog i used to do a bit experiment while discover a new template or what so ever...
  • now im trying something new and hope it working..

Tak kering Gusi
Tuesday, May 17, 2011 | 9:23 PM | 0 comments
Tersalah rendam...

Seorang pemuda yang akan berkahwin telah berjumpa seorang bomoh yang juga seorang pakar dalam masalah tenaga batin untuk mendapatkan sedikit petua.

Pemuda : Tok,saya akan berkahwin tidak lama lagi tetapi saya masih belum bersedia.Bagilah petua untuk saya menghadapi malam pertama nanti.

Bomoh : Malam pertama merupakan malam yang sangat penting bagi lelaki.Kamu seharusnya dapat memberi kepuasan yang tidak dapat dilupakan oleh isteri kamu nanti.

Pemuda : Bagaimanakah caranya tok bomoh.

Bomoh : Begini,kamu seharusnya membesarkan alat kelaminmu dan ini akan membuatkan isterimu menjerit pada malam pertamanya.

Pemuda : Bagaimana caranya tok ?

Bomoh : Kamu mesti merendam alat kelaminmu setiap malam dalam air teh setiap malam sehinggalah malam pertamamu.

Pemuda tersebut balik ke rumah dan melakukan apa yang dikata oleh tok bomoh pada setiap malam.

Pada malam pertamanya,tok bomoh juga berada dirumahnya.Tiba-tiba kedengaran isteri pemuda itu menjerit kuat.Tok bomoh mula terfikir akan kehebatan petua yang diberikannya kepada pemuda tersebut.Tiba-tiba pemuda tersebut keluar dari biliknya dengan wajah yang sedih.Tok bomoh hairan lalu bertanya kepada pemuda tersebut.

Bomoh : Kenapa cepat sangat..?

Pemuda : Saya punya memamng panjang tok tapi kenapa hanya sebesar pensil saja...?

Bomoh : Adakah kamu ikut petua yang tok ajarkan...?

Pemuda : Sudah tok.Tiap-tiap malam saya merendam saya punya dalam segelas air teh.

Bomoh : Teh apa yang kamu gunakan ?

Pemuda : ????????? Mustika Ratu - Slimming Tea tok...

****************************************
Lepas Kena Baru Beritahu

Pada suatu pagi, Cik Tina ingin menghantar anaknya, Farid ke sekolah dengan menggunaka kereta barunya. Semasa hendak mengundurkan keretanya itu Cik Tina pun berpesan kepada anaknya :

Cik Tina : Farid, tolong tengok-tengokkan belakang kereta. Kalau langgar pokok beritahu ibu.

Farid: Baiklah , ibu!

Cik Tina: Kena tak ? Kena tak?

Farid: Belum, belum. Undurlah lagi ibu.

Cik Tina: Kena tak ? Kena tak?

Farid: Undur lagi, lagi, lagi .

Tiba-tiba terdengar bunyi yang kuat , bang !!

Farid: Okay ibu, dah kena pun pokok !

Cik Tina: Alamak ! Macam mana boleh terlanggar pokok? Habis kereta aku !

Farid: Kata ibu bila kena pokok beritahu, dah kena pokoklah itu ! 

***********************************

Teka-Teki

Kuih ape yang bungkusnya di dalam, isinya di luar?
Kuih salah bikin.

Binatang ape power Karate?
Kuda belang.cube kira brape black belt dia ade.

Siape yang menemukan dompet kulit?
Yang menemukan dompet kulit tersebut tolong pulangkan kepada saye.

Pintu ape yang walaupun dengan 10 org pun tak leh nak tolak?
Pintu yang ade tulis 'TARIK'

Saya ade 3 kepala,4 tangan dan 5 kaki...siapakah saya?
Pembohong...

Apa dia 'Jauh di mata, dekat di hati...'?
Usus

Binatang ape yang seluruh anggota tubuhnya kat kepala?
Kutu rambut

Nenek sape jalannya meloncat-loncat?
Neneknye si katak

Knape lelaki jarang kene penyakit anjing gila?
Sbb lelaki ni kan 'buaya'

Ape beza sekretari baik ngan sekretari kurang baik?
Sekretari baik..................'Selamat pagi tuan'
Sekretari kurang baik...........'Dah pagi ni tuan'

Ape persamaan Michael Jordan ngan Michael Jackson?
Dua-dua tak kenal korang...hehe

Tukang ape yang kalau dipanggil, die menjenguk ke atas?
Tukang gali kubur

Nak mencari sikit punye susah, bile dah dapat buang, ape bendanya?
Tahi hidung

Ape persamaan kain jemuran ngan telefon?
Dua-dua kalau dah 'kringgg' bole diangkat...

Knape pokok kelapa kat depan rumah harus ditebang?
Mestilah kene tebang, sape nak cabut pokok kelapa ...gile ape...

Gajah terbang dengan ape?
Dengan susah payah...... 

**********************************

Enjoy peeps..
;)


My favourite Things ><,
Wednesday, February 2, 2011 | 5:36 AM | 0 comments
Bila aQ obses dengan Teddy Bear..
aww....obses ku bmula sejak dibangku sekolah lagi...kerana diri nie minat benda yang lembut jadi Teddy Bear lah pilihan ku...

aQ ada teddy yg ku gelar sebagai Mr Teddy...besar..fluppy...and PINK kaler...aww...it was a gift from my mum 4 my lil sis but 4 a reason she suddenly dont want that teddy....so apa lagi aq rembat lah teddy itu lalu dijadikan harta benda ku...heheheh...

Mr Teddy is that one...heheh


Mungkin mummy penat tengok aq bawa Mr teddy tiap kali masa cuti so she decided to buy me a new one which is smaller that Mr Teddy...(actually mummy jeles sbb xselalu naik f8 compare 2 mr teddy..hehehe)
My new teddy i named it CoCo-->my bff give that name sebab dia kate teddy aq nie kaler  chocolate and dia singkatkan jadi CoCo..hehehe...

This one is my coCo...cute right..hehe..Mr teddy ada dbelakang 2...^^

Well lastly my dearest Shin Chan...given by my boifwen...my 1st  gift from him..jauh kot dia hantar..dari KL to Sabah..hehehe....actually sebelum 2 aq merajuk kat si dia....im totally a jerk that time...syukur la dia org yg penyabar...one thing i love bout him..ngee...IL my hubby ^^


From my boifwen..heheh..love him lor.. ^^
Well that it 4 today...
nite2 peeps...
^^







A day B4 BirthdaY!!
Tuesday, February 1, 2011 | 10:37 PM | 0 comments
My bufday = 3/2/1991
Today = 2/2/2011

So that meant its my bufday eve...lolz...kiaaa...as usual i will celebrate my bufday on my own...nobody here beside me...My family ( so far away )...my peeps (if they remember ) TnT
 I never had a great bufday party except for last year...well it seems that this year thing back to normal...no one i meant nobody will here by my side to share this happy moment with me...

So sad dohh!! but what to do i seem that i should celebrate it my own...."HAPPY BIRTHDAY EVE SUZZENE" lolz...funny right...
Tomorrow i'll turn 20...old oledy...ngee... ^^

Happy 20th Birthday to myself ><,


Kealpaan seorang insan yang bergelar ANAK
Saturday, January 15, 2011 | 7:04 AM | 0 comments
"SYURGA DI BAWAH TAPAK KAKI IBU"..

Sering kali kita mendengar ucapan ini zahir dari mulut semua orang...IBU...ya...wanita yang telah banyak berkorban nyawa dan tenaga menjaga kita...tanpa dia siapalah kita...tanpa dia tak mungkin kita mcelikkan mata di dunia yang fana ini...Kasih ibu hanya satu...kasih ibu suatu yang murni..tapi...kita sebagai seorang anak sering lupa...sering alpa akan orang yang telah membesarkan kita...

Seorang ibu mampu menjaga sepuluh orang anak..tapi adakah sepuluh orang ank itu mampu menjaga seorang ibu?? Ya bukan semua ibu di dunia ini baik..tapi siapalah kita sebagai seorang anak untuk menjatuhkan hukuman kepada mereka...Jahat mana pun mereka..dia tetap ibu kita..ibu yang telah mengandungkan kita...ibu yang telah sedarah...dan berkongsi degupan jantung dgn kita selama 9 bulan..

9 bulan...bukanlah masa yang singkat...9 bulan banyak yang telah diharungi oleh insan yang bergelar ibu...masa muda kita dijaga bagai menatang minyak yang penuh...tapi mengapa dihari tua mereka tidak diperlakukan sebegitu oleh kita yang bergelar seorang anak??

Kenapa wujudnya RUMAH WARGA EMAS???
jikalau rumah anak yatim untuk anak2 yang tiada ibu mahupun bapa..jadi rumah warga emas ini kerana mereka tiada anak???..errmm..mungkin sesetengah daripada mereka ya..tiada zuriat...tapi dlm era globalisasi ini banyak ibu bapa yang di hantar ke rumah ini oleh anak mereka dengan alasan tiada masa untuk menjaga golongan ini...

Wahai insan yang bergelar anak...biar berhempas pulas anda mencari rezeki di luar sana..biar bergunung harta dlm simpanan anda tapi apa gunanya jika PERMATA yang tuhan anugerahkan anda lempar bahkan tidak dipandang sekalipun seakan PERMATA itu jijik lagi dari sampah sarap??


Ikutilah kisah seorang anak yang alpa ini;

"Saat di taman kanak-kanak, ibu menghantar hingga masuk ke dalam

kelas,ibu perlu menunggu di sebelah sana. Aku tak peduli sebanyak

manapun pekerjaannya di rumah, aku tak perduli hujan, panas atau rasa

bosannya ketika menunggu. Aku senang ibu menungguku sampai lonceng

berbunyi. Setelah

besar, aku sering meninggalkannya bermain dengan teman-teman dan

berseronok.Tak pernah aku menemani ibu ketika sakit, ketika ibu

memerlukan pertolongan aku tak pernah ada. Masuk alam remaja, aku sering merasa malu berjalan bersama ibu.
Pakaian

dan dandannyaku anggap kuno dan tak serasi dengan penampilanku. Bahkan

sering kali aku sengaja mendahuluinya berjalan satu dua meter di

depannya agar orang tak menyangka aku bersamanya... malu!..
Padahal ibu yang menjagaku sejak kecil, tak pernah memikirkan

penampilannya, tak pernah membeli pakaian baru , apalagi perhiasan baru

untuknya tapi ibu gunakan untuk membelikanku pakaian yang bagus-bagus

agar aku kelihatan cantik. Ibu mengangkat tubuhku ketika aku jatuh,

membasuh luka di kaki dan mendekapku erat-erat saat aku menangis.
Mulai masuk di Intitut pengajiaan tinggi, aku makin jauh dengannya. Aku

pintar dan cerdas sering kali menganggap ibu orang bodoh dan tak

mengerti apa-apa. Ibu yang ku anggap bodoh, tak berwawasan , tak mengerti apa-apa, dan

bukan orang berpendidikan, doa di setiap sujudnya, pengorbanan dan

cintanya tak pernah terhenti sedetikpun untuk anak-anaknya.
Semua kenangan itu muncul satu persatu di fikiranku. Dalam linangan air

mata yang sudah terlambat, terus mengalir kedukaan dan penyesalan.
Dan anda sekarang yang masih mempunyai ibu disamping jangan menjadi

seperti aku....seperti ku dulu, memilih untuk memberikan perhatian

padanya nanti,tapi sudah terlambat.Benar bahawa kasih Ibu kepada

anaknya tak terbatas.....pengorbanan ibu jika dihitung takkan terbalas

oleh seorang anak.."



Sedarlah wahai insan yang bergelar seorang anak..janganlah kita memperlakukan ibu bapa kita dengan zalim sekali...tanpa mereka kita tidak dapat merasai kehidupan di dunia ini...jangan sesekali menderhaka kepada ibu bapa kita..merekalah HARTA kita yang sungguh mulia..

"You don't choose your family.  They are God's gift to you, as you are to them."  ~Desmond Tutu

Renung-renungkan lah.. =)






Old things